Кои се витамини?

Витамини се значајни органски соединенија кои се вклучени во сите видови процеси кои се случуваат во телото. Да земате витамини корисни за вас, треба да знаете што се.

Кои се видовите на витамини?

Врз основа на технологијата на производство, постојат 3 вида на витамини:

Покрај тоа, витамини се поделени на масти и растворливи во вода. Првиот вид се витамини А, Д, Е и К, тие се вари во хепаталните и масни ткива. Останатите витамини раствораат во водната средина, така што тие брзо се елиминираат од телото.

Фармацевтските компании произведуваат витамини во форма на инјекции, таблети, слатки, сирупи и сл. Сепак, треба да се запомни дека е опасно не само недостатокот на витамини, туку и нивното преголемо оптоварување.

Колку видови витамини се таму?

  1. Витаминот А е важен за целосен развој на многу органи, добра визија и нормално функционирање на имунитетот. Недостатокот на витамин А негативно влијае на состојбата на кожата и косата, а исто така предизвикува физичка исцрпеност.
  2. Витаминот Б1 е неопходен за активноста на нервните клетки и мускулните влакна, тој исто така учествува во одредени метаболички процеси. Недостатокот на витамин Б1 предизвикува функционално нарушување на нервниот систем и негативни ментални состојби (недостаток на сон, мигрена, иритабилност).
  3. Витаминот Б2 е важен за процесот на обновување на клетките и нормално варење на есенцијални хранливи материи, тој исто така влијае на видот и ги штити очите од ултравиолетовото зрачење. Недостатокот на витамин Б2 предизвикува болести на очите, воспаление на мукозните мембрани и развој на дебелина.
  4. Витаминот Б6 е важен за метаболичките процеси, но и за активноста на мозокот. Недостатокот на витамин Б6 негативно влијае на нервниот и кардиоваскуларниот систем.
  5. Витамин Б12 е од суштинско значење за синтеза на есенцијални амино киселини, нормално функционирање на циркулаторниот систем и хематопоеза и функционирање на црниот дроб. Хиповитаминозата предизвикува проблеми со човечкиот нервен систем.
  6. Витаминот Ц е важен за силен имунитет и добра состојба на крвните садови. Покрај тоа, овој витамин го ослабува канцерогениот ефект на одредени супстанции. Недостатокот на витамин Ц може да се утврди со зголемен замор.
  7. Витаминот Д е потребен за нормализирање на циркулацијата на фосфор и калциум, а нејзиниот недостаток може да доведе до патолошки развој на скелетот (рахитис).
  8. Витаминот Е е неопходен за зголемување на младоста и убавината, влијае врз работата на жлездите, особено - на пол. Недостатокот на витамин Е , меѓу другото, може да предизвика оксидација на витамин А.
  9. Витамин ПП управува со повисока нервна активност, е важен за протеинскиот метаболизам и клеточното дишење. Недостатокот на витамин ПП предизвикува опасна болест - пелагра.
  10. Витамин F има антиалергиски ефект, го намалува воспалението, значително влијае врз формирањето на спермата. Неговиот недостаток предизвикува пад на имунитетот и нарушување на метаболизмот.
  11. Витамин Н е вклучен во метаболизмот, синтезата на ензими за варење и антитела кон различни инфекции.
  12. Витаминот К е важен за растот и развојот на коскеното ткиво и скелетот, синтезата на протеините и нормализацијата на оксидационите и редуктивните процеси.

Сите витамини имаат свои високо специјализирани квалитети. За да ги добиете сите неопходни витамини колку што е можно, видете ја нивната содржина во производите.