Алкалната фосфатаза е зголемена - причините

Алкалната фосфатаза е комплекс на ензими одговорни за транспорт на фосфор во телото. Структурите слични во структурата се најактивни во алкалниот медиум, па оттука и името "алкална фосфатаза".

Биохемискиот тест за крв вклучува тест за одредување на нивото на алкална фосфатаза. Во некои случаи, студијата открива зголемување на содржината на ензимот. Ајде да дознаеме зошто алкалната фосфатаза може да се зголеми.

Причините за висока алкална фосфатаза

Во крвта на здраво лице алкалната фосфатаза е содржана во мали количини. Од гледна точка на физиологијата, причината зошто алкалната фосфатаза се зголемува неколку пати е смртта на многу клетки во телото. Како резултат на тоа, вишокот на ензимската норма во повеќето случаи укажува на развој на болеста. Ова го зголемува нивото на алкална фосфатаза кај следниве болести и патолошки состојби:

Треба да се забележи дека најсериозните болести, вклучувајќи го и ракот на внатрешните органи, доведуваат до зголемување на алкалната фосфатаза.

Но, не секогаш зголемувањето на содржината на ензимот е патолошки во природата. Значи, алкалната фосфатаза е малку зголемена кај бремени жени, причината е развој на плацентата во телото на една жена. Активен раст во детството и во пубертетскиот период, кога клетките се обновуваат особено интензивно, е причината што кај децата нормалната содржина на ензими е 2-3 пати повисока отколку кај возрасните.

Физиолошките причини, кога алкалната фосфатаза се зголемува во опсег од 140 IU / l, може да биде:

Предвидните фактори се дебелината, седентарен начин на живот и пушењето.

Терапија со покачена алкална фосфатаза

Ако причината за промени во нивото на алкалната фосфатаза е бременост или фрактура, тогаш не преземајте никакво дејство, со текот на времето индикаторот ќе се врати во нормала. Во други случаи, со зголемување на содржината на елементот, неопходно е да се преземат медицински мерки.

Кога се препишува третманот на патолошките состојби, кога се зголемува алкалната фосфатаза, специјалистите потекнуваат од причината. За да се утврди точното што предизвикува зголемување на содржината на ензимот, се препорачува да се спроведат дополнителни студии, вклучувајќи го и мерењето на нивото на гама-глутамил трансфераза во крвта, за да се процени состојбата на црниот дроб - да се открие количината на билирубин и креатин киназа, итн. По оценувањето на резултатите од тестовите, терапевтот може да го насочи пациентот на тесен специјалист, на пример, ендокринолог или онколог. Тоа е доктор на тесна специјализација кој ќе избере индивидуална терапевтска техника.

Со цел да се нормализираат параметрите на алкалната фосфатаза, лекови може да се препишат.

Внимание! Значително зголемување на нивото на алкална фосфатаза за време на бременоста е знак на патологија, предупредувачки алармен сигнал за оштетување на клетките на плацентата.