Храна за брановидни папагали

Брановиди папагали се првите меѓу птиците што можат да се најдат во кафезите на куќата. Тие се дружељубиви, исплашени, невнимателни во грижа и можат да живеат со вас повеќе од десет години. Но, каква храна да се хранат буџети ? Ајде да се обидеме да разбереме.

Изберете храна

Главниот прехранбен производ на овие птици е просо (50-60% од исхраната). Ова е најдобрата храна за брановидни папагали. На оваа житни култури се засноваат и двете готови купени гасови и домашни оброци. Млеко папагали храна може да вклучува просо бела, жолта, црвена. Но, нејзиниот за целосна исхрана не е доволен. Производителите вклучуваат семе од канари во рецептот (околу 10%). Папагалите го јадат со задоволство, но не може да се злоупотребуваат - птиците можат да станат дебели. Основен производ е овес. Сите овие житни култури се дел од храната на домашните производители и на странските. Тоа е само за домашните премногу негативни критики. Ние нема да заштедиме на нашите сакани птици. Ајде да зборуваме за увезени фуражи за буџети.

Готови преработки од странски производители

Формулациите на готови смеси може да вклучуваат парчиња овошје, трошки од школки, бисквити. Таквата храна Падаван за брановидни папагали е произведена од италијанската фирма Валман. Тие прават запечатени пакувања со полнење на азот и јаглерод диоксид, што им овозможува на семето да остане жив за целиот рок на траење (24 месеци).

Производите на друга италијанска компанија се заслужено популарни - ова е бренд Fiory. Меѓу нејзината линија на храна за птиците е храната на Fiori за брановидни папагали, кои покрај погоре наведените житни култури вклучуваат ленено семе, двострано, шафран. Нивната храна има вакумско и картонско пакување.

Вашите папагали ќе бидат весели и здрави, ако нивната исхрана ќе се базира на готови производи од белгиската компанија Верселе-Лага. Тие произведуваат престижна храна за буџети. Добри суровини, строга контрола на квалитет во која било фаза на производство се обезбеди популарноста на нивните производи. Вашите миленичиња треба да добијат во точната количина на протеини и јаглени хидрати, витамини и минерали.

И колку храна треба да се даде со брановиден папагал за да се обезбеди урамнотежена исхрана? Една до две лажички дневно. Пожелно е во нивната исхрана да се додаде животинска храна, свежо овошје и зеленчук, зеленчук, гранки на дрвјата, минерални додатоци. И за да се свари сите овие изобилство ви треба папагал чист песок и мали камчиња.