Видови електронски пари

До денес, електронските пари се здобија со популарност и ретко што за него не се интересира интернет-корисник. Можно е да се користат виртуелни парични средства заради купување, резервирање на железнички и авионски билети, плаќање за разни услуги, вклучително и комунални услуги. Постојат различни видови на безготовински пари, односно електронски системи кои работат со нив. Тие можат да бидат поделени на руски и странски. Употребата на повеќето меѓународни системи е многу тешка, и затоа во Русија тие не се многу популарни.

Видови на безготовински пари

Најпознати типови за денес се такви електронски пари, поточно системи за работа со нив, како што се:

WebMoney е webmoney.

Овој тип на платежни системи, обезбедување на нивните услуги во Русија и повеќето други земји, доби приоритет во однос на популарноста и распространетоста. Електронскиот паричник Webmoney е водечки поради квалитетите како што се: сигурност и голем број различни валути со поединечни чанти за нив, што е многу погодно кога се прават операции за трансфер на пари, се наплатуваат, плаќаат за услуги и стоки итн. Електронските пари на овој систем се достапни за повлекувања, односно за плаќање во многу земји во светот. Нивната висока преваленца се должи на висок степен на заштита од кражба, едноставност и брзина на работење. Повеќето онлајн продавници, приватни компании претпочитаат да го користат WebMoney.

Yandex-money - систем кој работи со електронски пари, е вториот најпопуларен кај интернет корисниците и претприемачите. Според некои корисници, електронскиот паричник "Yandex" е помалку безбеден од хакирање на кражба, и има некои потешкотии со повлекување на пари од сметката. Предноста на овој тип на електронски пари е леснотијата на регистрација (за разлика од слабото регистрирање во WebMoney). Брзината и удобноста за користење пари од сметката исто така се несомнена предност на системот.

Постојат и други помалку популарни руски платежни системи: RBK Money, ASSIST, Единствен паричник, Парична пошта, Qiwi, TeleMoney, Z-Payment, SimMP, PayCash, CyberPlat, IntellectMoney, ICQMoney, Money in Contact, E-Port, Monymail, Runet , Rambler, Pilot, Telebank, Rapida.

Покрај тоа, странските системи се најмалку широко користени: PayPal, Mondex, Visa Cash, E-gold Google Wallet, Perfect Money, OkPay, Gate2Shop, AlertPay, Elios Gold, Authorize.Net, e-Bullion, ePayService, PayCashEuro, Moneybookers, Liberty Reserve, CypherMint , Pecunix.