Што предизвикува гингивит?

Гингивитис е воспалителен процес кој се јавува во мукозната мембрана на непцата. Самото име наликува на латинскиот јазик. Гингивата е гума за џвакање, а комбинацијата на буквите "тоа" на крајот од зборот укажува на воспаление. Постои и хроничен гингивит, и оној што се повторува. Знаејќи што предизвикува гингивит, можете да го спречите развојот на овој воспалителен процес или да го забрзате неговото лекување.

Причини за гингивит

Сите можни причини за гингивит може да бидат условно доделени на следните групи:

На надворешни причини, gingivitis кај возрасни првенствено се припишува на несоодветна хигиена . Поради неправилна и неквалитетна орална нега, се формираат забни плочки (ова е колонија на микроорганизми кои се населуваат на површината на забите). Од истата причина, мал дел од храната остануваат во устата, која изгние и предизвикуваат воспаление на непцата и забите.

Состојбата на непцата и устата исто така е погодена од никотин. Ја менува pH на плунка и го предизвикува развојот на дисбактериозата. Покрај тоа, под влијание на никотин се активираат воспалителни медијатори. Исто така, крвните садови што ги снабдуваат гума за џвакање и други органи на усната шуплина со хранливи материи се стеснуваат. Поради оваа причина, непцата стануваат ранливи на гингивит.

Егзогените фактори вклучуваат повреди и изгореници на усната шуплина. Да ја влоши ситуацијата може и внесувањето на одредени лекови. Еден од нивните несакани ефекти е активирање на воспалителни медијатори.

Меѓу ендогените причини за хипертрофичен гингивит се следниве:

Многу ретко, гингивитот се развива како независна болест. Почесто оваа болест е сигнал за сериозна патологија на внатрешните органи и системи или болести на усната шуплина.

Фактори на ризик

Во секое време може да се јави воспаление на непцата. Но, постојат и групи со висок ризик. Тие вклучуваат:

Оние кои имаат предиспозиција за болеста, знаејќи ги причините за гингивитис, можат да го спречат неговиот развој.