Антивоспалителни лекови за зглобовите

Сите патологии на мускулно-скелетниот систем се придружени со синдром на болка и воспаление. Во раните фази на развојот на болести, овие знаци се слабо изразени, а физиотерапијата, гимнастиката и локалните влијанија се доволни за да ги отстранат. Кога болеста напредува, неопходно е да се користат антиинфламаторни лекови за зглобовите. Во зависност од потеклото на активните состојки, тие се класифицираат во 2 големи групи - стероидни и нестероидни агенси. Секој тип има голем број на карактеристики, предности и недостатоци.


Стероидни антиинфламаторни лекови за третман на зглобовите

Опишаниот тип на лекови е најефикасен и брзо дејствувачки. Таквите лекови се базираат на хемиски соединенија кои се слични во молекуларната структура на кортизонот изолиран од човечкото тело.

Обично, стероидните антиинфламаторни лекови за зглобовите се користат во форма на инјекции. Со помош на инјекции се постигнува максималниот терапевтски ефект, особено ако се изведуваат директно во погодената област, во интраартикуларниот простор.

Листа на лекови:

Вреди да се напомене дека во тешки случаи на заеднички болести, една блокада не е секогаш доволно. Затоа, глукокортикостероидите може да се препорачаат за системска употреба.

Нестероидни антиинфламаторни лекови за зглобовите

Оваа група на лекови има помалку изразен ефект, но сосема е доволно да се запре умерената, средната и умерената фаза на патологијата на мускулно-скелетниот систем. Покрај тоа, таквите лекови предизвикуваат многу помалку негативни несакани ефекти и последици од стероидите, не предизвикуваат зависност.

Најчесто анти-инфламаторни лекови за зглобовите се користат во форма на таблети:

Повеќето од овие лекови се продаваат во други дозирани форми, вклучувајќи раствори за инјектирање.

Локални нестероидни антиинфламаторни и ослободувачи на болка за зглобовите

Благите форми на артикуларни патологии не секогаш подразбираат администрација или внатрешна администрација на НСАИЛ. За да се спречи болката и да се намали сериозноста на воспалението може да биде со примена на локални лекови: