Договор за вработување на фиксен рок и бременост

Нема проблеми кога една бремена жена оди на породилно отсуство од главното место на работа , на која работи на трајна основа и има евиденција во работната книга. Но, што ако една жена работи на договор за вработување на определено време и дознава за бременоста, кога мандатот на нејзиниот договор ќе заврши. Дали имаат право да ја отпуштат? И што треба да се направи во овој случај?

Дејства на бремена жена која работи на договор за вработување на определено време

Според Законот за работни односи, и во Русија и во Украина, ставот по ова прашање е ист: жената во позицијата е обврзана да го продолжи рокот на договорот на најмногу породувања, врз основа на писмена изјава на работникот. По добивањето на таков документ, работодавачот е должен да го продолжи рокот. Во овој случај, жената сѐ уште мора да обезбеди потврда за нејзината бременост, но не повеќе од три пати месечно. Сепак, договорот не е потребен за продолжување на договорот по породувањето. Во овој случај, зачувување на надоместокот за бременост и породување и да се добие исплата за грижата на детето, неопходно е да се формализира нов договор за вработување.

И ако една жена дозна за бременоста, а постојниот договор за вработување е за време на привремено отсуство на вработен со полно работно време, законодавството дозволува да се отпушти бремена жена на крајот, кога нема можност за пренесување на друго работно место.

Откажувањето на бремената жена е забрането во случај договорот за вработување на определено време да не е завршен, т.е. на лични иницијативи еднострано, освен за случаи на ликвидација на претпријатието или престанок на активност на вонредна состојба. Но, во повеќето случаи, работодавците се обидуваат да решаваат сè на заемно корисен начин и се лојални на бремените жени.

Таков тандем како привремен договор за работа и бременост не треба да плаши жена, што е најважно, да ги знаат нејзините права и да се чувствуваат слободни да ги користат во одбрана на личните интереси.