Хормонална спирала Мирена

Сега, медицината нуди на жената многу контрацептивни средства кои ѝ помагаат да ја спречи несаканата бременост и лекува хормонални нарушувања. Тие се бариери, хемиски или хормонални. Од сите различни такви средства се наменети интраутерини хормони. Нивната функција е дека покрај механичка заштита против пенетрација на сперматозоидите и оплодување на јајцето, тие ослободуваат хормони кои служат како дополнителна заштита.

Хормоналната спирала Мирена, создадена во Германија, е позната по фрлањето на хормонот на левоноргестрел во матката празнина. Тој не влезе во крвта на една жена, па затоа ретко предизвикува несакани ефекти карактеристични за таблетите. Овој хормон, покрај контрацептивниот ефект, има и терапевтски ефект врз женските генитални органи. Најчестата хормонална спирала Мирена се користи за миома на матката . Таа не ја излекува оваа болест целосно, туку ја олеснува состојбата на жената и го спречува развојот на туморот. Оваа алатка им помага на жената да направи без операција.

Кој е хормоналниот интраутерински уред Мирена?

Изработена е од безбедна пластика и има Т-форма. Во долгиот дел има контејнер со хормон. Таа е покриена со хиперфинска мембрана. Преку него, левоногестрел се исфрла во мали дози во матката и не му штети на телото. На крајот на спиралата е јамка со фиксирани теми врз неа, со што се отстранува. Проширувањето на другиот крај на спиралата служи за да го зацврсти во матката празнина.

Принципот на интраутерината хормонална спирала Мирена

Таа создава услови под кои зачнувањето станува невозможно:

Ефикасноста на оваа спирала е многу повисока од онаа на било која друга контрацепција. Таа е основана пет години, а по неговото отстранување по некое време жената може да забремени. Ако спиралата се користи за лекување на фиброиди, тогаш по истекот на рокот тие повторно го ставаат. Со помош на Мирена, можете да водите нормален сексуален живот без отстранување на матката и да не се плашите од развојот на туморот.

Влијанието на спиралата Мирена врз здравјето на жените

Најчесто има позитивен ефект:

Но, како и секој медицински производ, спиралата Мирена може да има негативно влијание врз здравјето на жената. Затоа, не може секој да ја користи оваа алатка. Хормонската спирала Мирена е поставена само од лекар, но инструкцијата за употреба треба да се изучува од самата жена, за да знае дека може да чека. Покрај тоа, неопходно е да се користи спиралата само за оние на кои не е контраиндицирано. Не можете да го ставите во бременост, со воспалителни и заразни болести на гениталиите или црниот дроб, малигни тумори или ерозија на грлото на матката .

Хормонална спирала Мирена - несакани ефекти

Но, и покрај ова, оние жени кои ја поставиле хормоналната спирала - се среќни. Несаканите ефекти се ретки, а позитивниот ефект на неговата употреба е веднаш видлив.