Капки за очи Халазолин

Халазолин е назална капка која не се препорачува за очи. И покрај фактот дека лекот е ефтин, тој убаво ги стеснува крвните садови, што доведува до намалување на назофарингеалната опструкција. Пропишано е за локално и симптоматско лекување.

Состав на халазолин

Лекот се однесува на деривати на имидазолин, чиј ефект доведува до стеснување на артериските крвни садови. Како резултат на тоа, обновувањето на назалните пасажи се враќа. Лекот започнува да дејствува до максимум десет минути по апликацијата. Ефектот трае од осум до дванаесет часа. Доколку правилно го следите дозата и не го употребувате лекот за други цели, не постојат несакани ефекти. Затоа Галазолин не може да се опие во око, иако многумина веруваат дека тоа е можно.

Индикации за употреба

Лекот е препишан за возрасни и деца. Се користи само во областа на отоларингологијата (ЕНТ). И тогаш, само со болести кои влијаат на назофаринксот. Значи, галазолинот ќе биде релевантен кога:

Оваа дијагноза често се препишува од страна на специјалисти пред дијагнозата.

Многу луѓе, користејќи галазолин, се заинтересирани за тоа дали може да се натопи во очите. Значи, одговорот е само еден - не. Лековите од оваа група се наменети исклучиво за локална употреба во носот. Присуството на такви лекови во окото често доведува до нагло намалување на видот. Експертите во вакви случаи препорачуваат веднаш да се исплакнат со мукозна вода. За лекување на истите офталмолошки заболувања, се користат и други лекови кои ги стеснуваат крвните садови. Значи, најчестите од нив се сметаат за Визин и Тинаф.